Άρθρο: "Στην πράξη σεμνότητα και ταπεινότητα"

Άρθρο: "Στην πράξη σεμνότητα και ταπεινότητα"

Εφημερίδα: Απογευματινή

Τέσσερα από τα πράγματα τα οποία ήρθε να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία από την πολιτική πρακτική που εφήρμοσε επί χρόνια το ΠΑΣΟΚ ήταν η αδιαφάνεια, η αλαζονεία, η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και οι ανισότητες των πολιτών. Παράλληλα κεντρικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής της αποτελεί η αντιμετώπιση της διαφθοράς καθώς επίσης και το νοικοκύρεμα των οικονομικών.

Η κυβέρνηση Καραμανλή, δίχως να λογαριάσει το μικροπολιτικό κόστος, αλλά μονάχα αυτό που μεσοπρόθεσμα θα αποτελέσει συμφέρον της χώρας και όλων των πολιτών, προχώρησε σε τολμηρές κινήσεις με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών όλων των πολιτών: η δημοσιονομική απογραφή, οι -δυσάρεστες για τους πολίτες αλλά αναγκαίες και απαραίτητες- οικονομικές παρεμβάσεις, ο νέος αναπτυξιακός και φορολογικός νόμος κ.ά.
Δεδομένο και γνωστό σε όλους τους πολίτες, που βιώνουν καθημερινά στην τσέπη τους τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης είναι τα δυσθεώρητα χρέη στα ταμεία των οργανισμών και κατ' επέκταση στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Η προσπάθεια της νέας διακυβέρνησης είναι η επάνοδος της χώρας σε μια πειθαρχημένη δημοσιονομική διαχείριση, που θα σέβεται το χρήμα των Ελλήνων φορολογουμένων και θα το αξιοποιεί αναπτυξιακά και ορθολογικά.
Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή υπονομεύεται από ορισμένες πρακτικές στον χώρο των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, που παρά τα δυσθεώρητα χρέη των περισσοτέρων, που συσσωρεύτηκαν από τις διοικήσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν συμβαδίζουν με την κυβερνητική προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή και οικονομική εξυγίανση. Και η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει και να τελεσφορήσει εάν και οι διοικητές και τα διευθυντικά στελέχη αυτών λαμβάνουν χρηματικές αποδοχές που δεν συνάδουν αφενός με τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων που διοικούν και αφετέρου με τη γενική οικονομική συγκυρία. Αντίθετα τέτοιες πρακτικές, με ενίοτε μηνιαίες αποδοχές υψηλότερες των ετήσιων αποδοχών κάποιων εργαζομένων, και αδικούν τη γενική κυβερνητική προσπάθεια και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Άλλωστε δεν συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης και των πολιτών για λιτή και ορθολογική διαχείριση και σεμνότητα στο δημόσιο βίο.
Με τα δεδομένα αυτά, πήραμε την πρωτοβουλία επτά νεοεκλεγέντες βουλευτές της ΝΔ και καταθέσαμε ερώτηση προς το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, φιλοδοξώντας να ανοίξουμε το θέμα των αμοιβών και προκλητικών παροχών σε κάποιες περιπτώσεις, σε διοικητές-προέδρους διαφόρων δημοσίων επιχειρήσεων.
Πρέπει να καταστεί από όλους σαφές πως μεμονωμένες πρακτικές που από τη μία δεν συνάδουν με το κυβερνητικό πνεύμα περί συνετής οικονομικής διαχείρισης, περιορισμού της σπατάλης και σεμνότητας και από την άλλη προκαλούν το κοινό αίσθημα, δεν μπορούν να δημιουργούν σκιές στην εικόνα αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η νέα διακυβέρνηση.
Όσοι αγωνιστήκαμε για να γκρεμίσουμε το σάπιο καθεστώς της «κομματικής νομενκλατούρας» του ΠΑΣΟΚ, έχοντας σύμμαχο και συμπαραστάτη μας ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, δεν θα επιτρέψουμε να στηθεί εκ νέου στην πολιτική σκηνή της χώρας μας ένα παρόμοιο καθεστώς, καθεστώς που δεν συνάδει με το πνεύμα, το ήθος και το ύφος της νέας διακυβέρνησης της χώρας και του Πρωθυπουργού μας του Κώστα Καραμανλή.
Απαιτείται επομένως η αναπροσαρμογή των ορίων της αποζημίωσης, η οποία και θα στείλει το μήνυμα της μετρημένης, ορθολογικής και νοικοκυρεμένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που σέβεται τον πολίτη και θα εμπεδώσει την αντίληψη ότι οι διαχειριστικές εκτροπές της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου, ιδίως στο χώρο των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, οι οποίες διόγκωσαν το δημόσιο χρέος, αντιμετωπίζονται αποφασιστικά.